Jedovatost sklípkanu

25.11.2010 21:35

 

Sklípkanovití: ( Theraphosidae) 

 

Obávaní, většinou však neškodní pavouci žijící především v tropických a subtropických oblastech. Do této skupiny patří největší pavouci světa, pověstné tarantule. Většina velkých druhu muže způsobit bolestivé zrazení. Jed však působí i na malé obratlovce, králíka ci myš dokáže zabít po několika minutách. Některé jedy těchto pavouku působí na plazy a obojživelníky – rod Grammostala. Působení jedu na člověka není zatím zcela vyrešeno. Některé druhy jsou však podezřelé ze smrtelné jedovatosti zejména z čeledí – Ctenizidae.

 

Dipluridae 

 

Atrax robustus, nejobávanější australský sklípkan, velmi agresivní. Neurotoxický jed je velmi silný, příznaky otravy se projevují již po několika minutách po kousnutí a po několika hodinách muže nastat i smrt. V roce 1927 bylo v Sydney zaznamenáno 6 úmrtí po kousnutí tímto druhem pavouka. Trechona venosa žije ve východní části Jižní Ameriky, je to útočný pavouk, jehož jed velmi rychle usmrcuje. Již 0,03 mg podaného intravenózně zabije myš, údaje o kousnutí člověka tímto pavoukem nejsou zaznamenány.

 

Barychelidae 

 

Afričtí sklípkani rodu Harpactirella, poměrně malí dlouzí sklípkani. Pri vyrušení ihned útočí. Jsou známy závažné otravy lidí.

 

Loxoscelidae 

 

Několik druhu žije v Evropě, Africe a Americe. Mohou způsobovat otravy. Závažné případy intoxikace byly zaznamenány především v Americe, pavoukem Loxosceles. Je jich velmi mnoho druhu, většinou neútočných, koušou jen v sebeobraně.

 

Slíďákovití:( Lycosidae ) 

 

Velmi často neprávem označované druhy za jedovaté. Název tarantule a od ní odvozený tarantismus. Evropská tarantule je de facto neškodná, její americký příbuzný (Lycosa erythragnatha) však způsobuje těžké otravy. Jeho jed působí cytolyticky.

 

Křižákovití:( Araneidae ) 

 

Jihoamerický křižák Mastophora gasteracanthoides způsobuje otravy, je zaznamenáno úmrtí po kousnutí do krku. Evropští křižáci nejsou považováni za škodné pro lidi.

 

Snovačovití:( Therididae ) 

 

Snovačka jedovatá (Latrodectus mactans) je bezesporu označována za nejobávanějšího pavouka a její jedovatost je známa po celém světe. Kousne v sebeobraně a její kousnutí je smrtelné v asi 9 % případů. Jed působí jako neurotoxin.

 

Zápředníkovití:( Clubionidae ) 

 

Většina pavouků z této čeledi je pro člověka mírně jedovatá. Většinou noční lovci. Od podobných skákavkovitých je můžeme rozlišit podle zadních snovacích bradavek, které jsou blízko u sebe a mírně kónické.

 

Ctenizidae 

 

Nejjedovatější pavouci patří právě do této čeledi, rodu Phoneutria. Jejich jed je neurotoxický. Pro člověka není většinou vzhledem k dávce v kousnutí jedovatý, vyvolává však velké otravy.

 

Skákavkovití:( Salticidae ) 

 

Z jedovatosti jsou podezřelé hlavně jihoamerické druhy. Výsledky pokusu však nepotvrzují jedovatost.

—————

Zpět


Kategorie


Kontakt

Vyroba-terarek

tel. 730688517